Ikke råd til retfærdighed

I hele mit lange liv har jeg aldrig oplevet, at en anklager deltager som part i den offentlige debat i en sag, som er under behandling hos selv samme anklagemyndighed. At politiet bruger pressen i forbindelse med opklaring af sager er selvfølgelig i orden. At anklagemyndigheden nogle gange også procederer en sag i pressen gennem offentliggørelse af politirapporter er en anden, men desværre ikke helt ukendt sag. Men at chefanklager Jan Stick fra Fyens politi i sagen, hvor skoleleder Birgitte Sonsby er anmeldt for overtrædelse af straffelovens § 266b, deltager i en læserbrevsdebat, det sætter helt nye standarder for politiets forsøg på at påvirke meningsdannelsen.

”Det er derfor aldeles uhensigtsmæssigt for borgerne at anvende strafforfølgningssystemet til at skabe debat – som her i form af en anmeldelse”, skriver Jan Stick gudhjælpemig og truer faderen Shaib Mansoor med straf for falsk anmeldelse. Hertil må man svare, at anklagemyndigheden selvfølgelig ikke skal tage stilling til motivet for at anmelde en straffelovsovertrædelse. Anklagemyndigheden er sat i verden for upartisk og professionelt at tage stilling til, om en anmeldelse skal få juridiske konsekvenser, når politiet har efterforsket sagen. Det føles mærkeligt at skulle belære en chefanklager om noget så simpelt.

I sit læserbrev beklager chefanklageren sig over alt det besvær en sådan anmeldelse medfører. Det er dyrt må læseren forstå. Samtidig kommer han imidlertid også ufrivilligt til at afsløre det langsommelige og  tunge bureaukrati i politietaten,. Det var måske snarere hér, man burde sætte ind.

Jeg kan heller ikke lade være med at tænke på, at det netop er i en sag om § 266b, at anklageren mener, at der er blevet anmeldt for meget. Så meget desto mere som man dagligt kan konstatere overtrædelser af paragraffen. Mener anklageren også, at tyvene skal have friere spil? Næppe. Men når det gælder retten til at lægge mindretal for had, så har politiet ikke tid og råd.

Reklamer

Om Carsten Halvorsen

Blogger, passenger, fhv. kulturkonsulent, cand.mag.
Dette indlæg blev udgivet i anklagemundigheden, § 266b, Politi, skideballesagen. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s