Moralsk panik

skriget 2

Den engelske sociolog Kenneth Thompson har præget begrebet moralsk panik. Det er endnu et af de fænomener, der er karakteristiske for vore dages videnssamfund. En moralsk panik opstår, når noget opleves som en trussel mod samfundets selvforståelse og værdigrundlag. Det kan f.eks. være trusler mod kernefamilien, danskheden eller mod vores idealforestillinger om det trygge liv.

Moralske panikker er båret af massemedierne, og de har deres egen kronologi: Først introduceres en trussel mod en samfundsmæssig værdi. Dernæst skabes en let genkendelig figur som en slags logo for den nye trussel, der går igen i de forskellige elektroniske og trykte medier. Derefter accelererer bekymringen til ængstelse, og ansvarlige myndigheder afkræves en reaktion, som kunne være en fyring eller en ny lov. Panikken ender enten med forandringer i den sociale orden eller forsvinder, når den erstattes af en ny panik.

Man må ikke være blind for, at moralske panikker har deres egne aktører og interessenter. Der er nogle grupper eller organisationer, som har en interesse i at introducere en bestemt moralsk panik, og der er andre som har en interesse i at den vokser sig større. Endelig er der medierne, som kan bruge de moralsk panikker i deres løbende stofskifte med virkeligheden. Hele denne lange indgangsbøn for at bringe mig til det seneste eksempel på en moralsk panik.

Den såkaldte ”jødeforfølgelse” i Danmark
Denne gang starter det med, at skoleleder Lise Egholm fra Rådmandsgades Skole på Nørrebro udtaler, at hun ville tilråde jødiske familier at finde en anden skole, fordi der går mange palæstinensere på hendes skole. Udtalelsen følger op på en pseudonyhed, som var ”plantet” af Israels Ambassade allerede den 12. december gående ud på, at antisemitismen var voksende i Danmark. Begge historier viste sig at være formodninger uden noget konkret hold i virkeligheden, og Lise Egholm trak senere i land, fordi hun ikke kunne komme med konkrete eksempler på forfølgelse af jødiske børn. Det var dog allerede for sent, for hermed var den moralske panik allerede introduceret under logoet: palæstinensiske børn forfølger jødiske børn.

Derefter kommer ”the usual suspects” på banen. Karen Jespersen og Ralf Pittelkow fra Den korte Avis peger helt efter bogen på truslen mod det nationale værdifællesskab: ”Jøder forfølges – det danske samfunds værdier smuldrer”, lyder det ildevarslende fra de to opviglere, som skinhelligt spørger, om danske jøder forfølger palæstinensiske skolebørn. Det gør de ganske rigtigt ikke, men israelske jøder gør. De slår ligefrem de palæstinensiske skolebørn ihjel nogle gange. Men det skal selvfølgelig ikke nævnes.
Ligeledes puster racisten Nicolai Sennels til muslimhadet ved at inddrage sagen på Trykkefrihedsskaberiets hjemmeside Sappho, og højreekstremisten Kim Møller blogger følsomt om den pigtrådsindhegnede Carolineskolen, hvor de rigtige jødiske børn går. Og endelig har vi de største tosser af dem alle: Anders Gravers og hans håndgangne mænd fra SIAD, der vil paradere på Nørrebrogade den 23. februar medbringende danske og israelske flag foruden de sædvanlige skilte og megafoner.

Efter opviglerne er det politikernes tur: Konservative Rasmus Jarlov fra Københavns Borgerrepræsentation vil i Politiken simpelthen smide palæstinensiske børn ud af skolen, hvis de generer jødiske børn, selv om han normalt går ind for”socialt ansvar”. En sådan beslutsomhed kan Dansk Folkeparti naturligvis ikke sidde overhørig. Ifølge TV2 ”raser” det patriotiske parti over forfølgelse af jøder i Danmark: Martin Henriksen mener således, at diskrimination af jøder skal straffes med økonomiske sanktioner for familier, tvangsflytning til andre bydele og i grove gentagelsestilfælde udvisninger. Heri støttes han håndfast af partiets store rorgænger, den værdipolitiske ordfører Pia Kjærsgaard, som så i dag følges op af den retspolitiske ordfører, Peter Skaarup, der i Politiken bekendtgør, at ”nu bliver jøder forfulgt i Danmark – af palæstinenserne”. Hvilket han hævder uden at komme med ét eneste konkret eksempel. Til gengæld fortsætter han stigmatiseringen af palæstinenserne med at henvise til, at de er overrepræsenteret i kriminalstatistikken (hvad mænd som helhed også er) uden at komme ind på, hvad det har med jøderne at gøre. Så mangler vi bare progromen, men den vil komme efter næste valg, når DF ifølge Skaarup igen kommer til magten.

Hvem har interesse i at skabe panik?
På den baggrund må man spørge, hvem der profiterer af denne moralske panik? Ja, det gør de politikere på højre fløj, som fisker stemmer på at lægge muslimer og palæstinensere for had i denne sag. Jo mere de kan puste til ilden og splitte samfundet op i ”dem og os”, jo bedre er det for dem. Og derfor hopper de med på vognen, når den moralske panik er blevet introduceret.

Men når det er sagt, må man ikke glemme, at den israelske regering og zionisterne har en langsigtet interesse i at skabe utryghed blandt jøder i Europa. I takt med at Israel annekterer mere og mere territorium på Vestbredden, er der behov for en fortsat indvandring af europæiske jøder for at sikre en majoritet på mindst 80 % jøder. Det gælder selve Israel, og det gælder også i stigende grad Vestbredden. Såfremt der ikke kommer en varig løsning på Palæstina-konflikten, vil zionisterne derfor med jævne mellemrum introducere nye moralske panikker, som handler om forfølgelse af jøder.

Palæstinenserne har derimod en interesse i at diskutere de reelle forhold, som er zionisternes undertrykkelse og langsomme, men fortsatte udrensning af palæstinenserne. Debatten burde i virkeligheden handle om, hvorfor palæstinenserne herhjemme er så vrede på – ikke jøderne – men staten Israel.

Reklamer

Om Carsten Halvorsen

Blogger, passenger, fhv. kulturkonsulent, cand.mag.
Dette indlæg blev udgivet i Dem og os, DF, hadpropaganda, Halvorsen, Højrefløjen, hetz, Israel, Kim Møller, Martin Henriksen, moralsk panik, Palæstina, Rasmus Jarlov, Stop Islamiseringen af Danmark, Trykkefrihedsselskabet, Uriasposten, zionisme. Bogmærk permalinket.

3 svar til Moralsk panik

 1. Hvem kan ellers have interesse i at skabe panik udover de nævnte politikere? Jo, det har medierne, som ved, at det giver flere sidevisninger at bringe et skingert citat fra visse politikere i stedet for at nuancere historien og finde sagens rette sammenhæng.

  Men nyhedsforbrugerne har også et ansvar. Så længe de reagerer på breaking news, 24 timers nyhedskanaler og vil have alting at vide, så snart begivenheden har fundet sted – lige så længe vil medierne ukritisk bringe nyhedstelegrammer baseret på partskilder (uden modpart og research), Facebook-opdateringer og andre offentlige vokabulære opkast.

  Vælgere, nyhedsforbrugere og demokrater bør sige fra. Den dag, vi ikke er til falds for skingre rubrikker og breaking news, vil populisterne forstumme, og vi vil få en mere velovervejet politisk administration i dette land.

  Ansvaret er først og fremmest vores, de menige danskere.

  • Chris Alban Hansen
   Vi er enige om, at medierne har en økonomisk interesse i at skabe moralske panikker, men medierne er ligeglade med, hvilket politisk indhold, de moralske panikker har. For medierne gælder det blot om salgstal.
   Men der er som jeg påpeger også forskellige politiske interesser forbundet med moralske panikker, og dem må man bestemt ikke overse.

 2. Pingback: halvorsensk: Moralsk panik | DF-Nyt

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s