Stemmekvæget

Assens byråd

Assens byråd består af 29 medlemmer. Det er efter min mening sådan cirka 20 for meget. Forstået på den måde, at man aldrig hører noget til dem. De møder bare op til møderne og afgiver deres stemme. Helt bogstaveligt, faktisk. For de har åbenbart ingen mening selv.

Men lur mig, om ikke dette overvældende tavse flertal af byrådsmedlemmer om ganske kort tid får mælet tilbage og begynder at skriver læserbreve, hvor kommunens borgere pludselig bliver delagtiggjort i deres uforgribelige meninger om dette og hint. Ja, hvem ved? Måske det ligefrem kan udvikle sig til en regulær offentlig debat. Det er set før. Omend sjældent.

Hvorfor nu denne usædvanlige meddelelsestrang? Ja, her må læserne ikke blive forbavsede, hvis jeg afslører, at den godt kan have noget med det tilstundende kommunalvalg at gøre. Man må være synlig, hvis man ønsker vælgernes gunst.

Ønsket om synlighed varierer dog lidt alt efter, om det er blå eller rød blok. Hos de blå har traditionen med sideordnet opstilling medført større skrivelyst end hos Socialdemokraterne, hvor man i højere grad forlader sig på borgmestereffekten. Finn Brunse trækker nok igen langt flere stemmer end sit eget mandat, og det giver stemmekvæget mulighed for at blive valgt uden at sige og gøre for meget. Det kan måske ligefrem være en fordel for nogles vedkommende.

Jeg vil dog advare mod, at man bare læner sig tilbage i troen på, at alt er som det plejer at være. Selv om man ikke kan overføre landspolitiske tendenser direkte til kommunale forhold, så er der alligevel så stort opbrud i vælgermasserne, at det godt kan komme til at mærkes i Assens. Derfor skulle det ikke undre mig, hvis både SF og Socialdemokraterne går tilbage samtidig med, at Venstre og DF går frem. Enhedslisten vil formentlig komme i byrådet med et eller to mandater, men spørgsmålet er, om det kan opveje fremgangen hos de borgerlige.

Finn Brunse sidder på et flertal på 16 mandater bestående af Socialdemokraterne, SF og et enkelt radikalt mandat. Går han og hans blok to mandater tilbage, er flertallet borte. Så det kan faktisk godt blive vigtigt at have noget at tilbyde vælgerne, hvis man vil sikre sig en plads i det kommende byråd.

Som forhåbentligt bliver noget mere uregerligt end det nuværende.

Reklamer

Om Carsten Halvorsen

Blogger, passenger, fhv. kulturkonsulent, cand.mag.
Dette indlæg blev udgivet i Assens, Finn Brunse, Fyens Stiftstidende, Halvorsen, kommunevalg, Politik, Vilje til vækst. Bogmærk permalinket.

Et svar til Stemmekvæget

  1. Pingback: Det demokratiske underskud i Assens | halvorsensk

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s