Thatchers død

Thatcher dead 2

Da Margaret Thatcher døde som 87-årig den 8. april opstod der spontan jubel i Londons gader, og i lørdags den 13. april var der arrangeret en veritabel fest mange steder. Begge dele har fået vrede og forargede kommentarer med på vejen både ude og herhjemme.

Typisk er det dog, at forargelsen udelukkende kommer fra den borgerlige lejr. Typisk, fordi Margaret Thatcher splittede den engelske befolkning op i to dele: tilhængere og fjender. Der var ingen mellemvej.

Hendes største ”bedrift” var efter min mening, at hun ødelagde den konsensus og relative fordragelighed, der havde præget det engelske samfund siden krigen. Hun lagde grunden til den dybe splittelse mellem højre og venstre, der præger ikke bare England, men store dele af Europa i dag. Sammen med Ronald Reagan førte hun en indædt krig mod venstreorienterede overalt på kloden.

Hun fordømte Nelson Mandelas frihedskamp i Sydafrika, men støttede Auguste Pinochets militærdiktatur i Chile. Målet helligede midlerne. Jeg husker firserne som en periode, hvor galninge styrede verden. Heldigvis var der også fornuftige personer som Mikhail Gorbatjov på den anden side af jerntæppet. Ellers var det hele endt i et atomragnarok.

Hun ødelagde det engelske samfund og fagforeningerne, skabte massearbejdsløshed, fattigdom og dårlige skoler. Hun var en svoren fjende af det samfund, jeg værdsætter og har kæmpet for, og hun hadede folk som mig af et godt hjerte.

Er det da så forkert at hade hende tilbage og glæde sig over hendes død? Selv om hun endte sine dage som en dement og fordrukken stakkel, så føles det alligevel som om en ond ånd er borte.

Så jo, der er grund til at feste. Og i dag hvor hun skal i jorden under stor officiel festivitas, vil jeg håbe at rigtig mange englændere vil benytte lejligheden til at demonstrere og vise hende den sidste dis-respekt. Som filminstruktøren Ken Loach sagde, så burde hendes begravelse privatiseres og sendes i udbud, så man var sikker på, at det var den billigste og mest tarvelige begravelse, der kom ud af det.

Det ville lige have været i hendes ånd.

Thatcher dead

Reklamer

Om Carsten Halvorsen

Blogger, passenger, fhv. kulturkonsulent, cand.mag.
Dette indlæg blev udgivet i Dem og os, England, Gorbatjov, hadpropaganda, Halvorsen, Højrefløjen, Mandela, Pinochet, Politik, Reagan, Thatcher. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s