Farvel til VS

VS

I dagens nyhedssstrøm dukker en notits op, der fortæller at Venstresocialisterne har nedlagt sig selv. Det bør vel ikke komme bag på nogen. Reelt har partiet jo ikke eksisteret i over tyve år. Men alligevel giver det et lille stik i hjertet, når man har været med til at grundlægge partiet i 1967. Naturligvis ikke på Cristiansborg, men ude i provinsen, hvor jeg boede. Nærmere bestemt i Nakskov, hvor vi sammen med et par skøre gymnasielærere og nogle lærlinge fra skibsværftet stiftede en partiforening for Lolland og opstillede en kandidat til det folketingsvalg, som dannelsen af VS havde udløst. Vores kandidat blev til vores store overaskelse ikke valgt, men VS kom dog i Folketinget med 4 mandater, så vi kunne alligevel fejre sejren på ægte proletarisk vis med russisk vodka og Limfjordskaviar.

I de følgende år gik min energi med at studere kapitallogik, semiologi og moderne lyrik på det fine universitet i København. Plus med at få familie, arbejde og bo i kollektiv, således at jeg først efter en skilsmisse i begyndelsen af firserne kunne vende tilbge til det parti, jeg hele tiden havde stemt på og betragtede som min eget. På det tidspunkt var jeg flyttet til Næstved, og det var noget af et chock at vende tilbage til mit gamle frisindede og oprørske parti, der så fint var symboliseret med Y´et som slangebøsse.

Jeg har altid været en fjende af bogholdere, og det gælder også politiske bogholdere eller komissærer, som de jo hedder. Og i mit fravær havde de overtaget “mit” parti og sad tungt på partiafdelingen i Næstved. Problemet var efter min mening fraktionsfriheden, som reelt betød, at man skulle fraktionere. OK, det gjorde jeg så, men jeg tilhørte fraktionen omkring Preben Wilhjelms anarkistiske og humanistiske linje, og blev derfor anset for at være en “slapper” i forhold til den fremherskende diktatoriske, leninistiske linje i Næstved. Så det tog vel kun et år eller to, så indså jeg, at jeg kunne bruge mine kræfter langt bedre på andre ting. Nemlig på kultur og kulturpolitik, som senere blev centrum for mit professionelle virke og samfundsengagement.

Keld Albrechtsen

Det er en anden historie. Men jeg kom til at afsky typer som Keld Albrechtsen fra Faglig Fællesliste. Han var dengang ungkarl og havde i modsætning til os andre tid til at blive ved og ved, indtil han fik sin vilje i fraktionskampen. Derfor synes jeg også, at det var så usselt, at han vendte på en femøre og straks allierede sig med sine politiske modstandere og gik ind i Enhedslisten, da hans folketingsmandat kom i fare. Det medførte, at jeg i de første år ikke stemte på Enhedslisten, men i stedet besluttede at stemme taktisk fra valg til valg. Ved de sidste par valg er jeg dog vendt tilbage til Enhedslisten på grund af den nye generation med Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper. De har gjort det godt.

Men jeg hæfter mig ved, at Per Clausen i nekrologen over VS mener, at VS’ største bedrift var at være med til at danne Enhedslisten. Det er jeg slet ikke enig med ham i. VS´ største bedrift var at være politisk platform for den udenomsparlamentariske bevægelse, der var i begyndelsen af halvfjerdserne som følge af ungdomsoprøret og i de følgende år bruge folketingets talerstol til at sætte dagsordenen for de væsentligste emner i den politiske debat herhjemme.

Preben Wilhjelm

Det var den linje Preben Wilhjelm fulgte, og den gav VS langt større indflydelse end partiets mandater kunne give i en politisk studehandel. Det kunne Enhedslisten måske lære noget af. Det er i hvert fald forstemmende, hvor lidt de får ud af alle deres mange mandater i dag.

DAGENS SANG er lang, men den har et let forståeligt budskab. Og så vækker den mange gode minder. Akja.

Reklamer

Om Carsten Halvorsen

Blogger, passenger, fhv. kulturkonsulent, cand.mag.
Dette indlæg blev udgivet i Enhedslisten, Halvorsen, Politik, Venstresocialisterne og tagget , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s