En mærkedag…

allende

Netop i dag er det 40 år siden militæret i Chile foretog et blodigt kup og afsatte og myrdede den socialistiske, folkevalgte præsident, Salvador Allende .

ALLEREDE kl. 4.30 om morgenen besatte enheder fra flåden strategiske punkter. De første venstreorienterede anholdtes, og de, som kategoriseredes farlige, blev uden videre skudt.
Kl. 7.30 ankom Salvador Allende til præsidentpaladset, Palacio de la Moneda. Samtidig udsendte højreorienterede radiostationer en proklamation om, at præsidenten var blevet afsat, og at landet befandt sig i militær undtagelsestilstand.
Kl. 9.00 blev de venstreorienterede radiostationer lukket og strategiske steder i hovedstaden blev angrebet af militæret. Desuden erklærede militæret at præsidentpaladset ville blive bombet, hvis ikke alle havde forladt bygningen inden kl. 11.00. Flere stadioner i Santiago omdannedes til de senere så berygtede internater for venstreorienterede.
Kl. 10.30 afviste Allende et tilbud fra militæret om at flygte til udlandet, og et bombardement af præsidentpaladset begyndte kl. 11.00.
Bygningen blev indtaget af militæret tre timer senere, og kl. 16.00 blev liget af præsident Allende båret ud af Palacio de la Moneda. Overlevende fra bygningen blev drevet ud, og de fleste henrettedes på stedet.

KUPPET I CHILE er gået over i historien som et skoleeksempel på et fascistisk militærkup. Nådesløst og effektivt. Men fascisterne i Chile kunne ikke have gennemført deres kup uden støtte fra USA, hvis efterretningstjeneste CIA allerede i 1970 havde udarbejdet en plan for at styrte Allende og hans folkefrontsregering. Nemlig den såkaldte “Centaur-plan”, som var godkendt af daværende præsident Richard Nixon.

Nixon

PLANEN INDEBAR en række økonomiske angreb mod Chile, som skulle ødelægge landets økonomi og destabilisere den legitime regering. Der blev bl.a. etableret en kreditboykot mod Chile, og man forsøgte også at ødelægge landets vigtige kobbereksport. Penge fra CIA og fra telegiganten ITT var desuden med til at finansiere lastbilstrejker ved at tildele vognmændene penge, der langt oversteg deres normale løn. Selvfølgelig med henblik på at sætte Chiles transportsystem i stå.

I DENNE urolige situation forsøgte fascisterne allerede den 23. juni 1973 et kup, som dog blev forhindret af regeringstro kræfter inden for militæret. Umiddelbart efter blev general Prats myrdet. Han var forsvarsminister og øverstkommanderende inden for hæren. Han blev erstattet af general Augusto Pinochet, som ikke led af den demokratiske syge.

Pinochet

PINOCHET BLEV derfor ikke glad, da Salvador Allende besluttede at imødegå urolighederne og strejkerne med at udskrive valg for at få bekræftet folkefrontsregeringens folkelige mandat. Et valg der efter alt at dømme ville resultere i en stor folkelig opbakning til Allende. Valget skulle afholdes mandag den 10. septenber 1973, men Pinochet ringedede til Allende og overtalte ham til at udsætte valget nogle dage. Af “sikkerhedsmæssige grunde”, sagde han. Resten kender vi.

MILITÆRKUPPET i Chile udløste en brutal undertrykkelse af venstreorienterede og medførte omkring 3000 døde og forsvundne personer. Tallet er lidt usikkert, fordi mange af ofrene blev taget med på de berygtede flyvninger over Stillehavet, hvor de levende eller døde – afhængigt af besætningens luner – blev smidt ud af flyet.

AUGUSTO PINOCHET døde 10. december 2006 i en alder af 91 år. Han er aldrig blevet straffet for sine forbrydelser.

DAGENS SANG handler om, hvornår tiden er inde til at græde.

Reklamer

Om Carsten Halvorsen

Blogger, passenger, fhv. kulturkonsulent, cand.mag.
Dette indlæg blev udgivet i 11. september, Chile, fascisme, Halvorsen, militærkup, USA og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s