Sejrer fornuften i Syrien..?

Obama presset

Det første tegn er benzinpriserne. De er begyndt at falde igen, og børsanalytikere har hurtigt været ude med en forklaring: Udsigterne til en amerikansk intervention i Syrien er aftagende. Man må håbe de har ret.

Der er i hvert fald sket en hel del bag kulisserne, siden jeg bloggede om Syrien den 1. september. Dengang begyndte Obama for første gang at tøve med hensyn til et straffebombardement af Assad-regimet. Noget, der efter min mening kun vil være symbolpolitik. Men det ser mere og mere ud til, at virkeligheden og den sunde fornuft trænger sig på.

Spørgsmålet om bombninger er stadig ikke behandlet i den amerikanske kongres, og der foregår intense forhandlinger mellem USA og Rusland, som fortsat holder hånden over Assad. Det mulige kompromis ser ud til, at Syrien “frivilligt” udleverer de kemiske våben, som landets militær angiveligt så må råde over(!). I dag kan man således læse, at den russiske regering har overdraget amerikanerne en detaljeret plan for afvikling af Syriens kemiske våbenbeholdning. Planen skal ifølge det oplyste på bordet ved et møde i aften i Geneve mellem udenrigsminister John Kerry fra USA og den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov.

Kerry Lavrov

Næste skridt for de to udenrigsministre bliver at enes om formuleringen af en fælles resolution, der kan vedtages af FNs sikkerhedsråd, således at inverventionen i Syrien sker på en legitim måde. Hvis det bliver tilfældet, er sagen om bombninger ude af billedet, og i stedet skal man forholde sig til indsættelse af landsstyrker og våbeninspektører, der skal sikre og overvåge, at Syriens kemiske våben transporteres og destrueres på forsvarlig vis. Ikke nogen nem opgave, men nedrustning er under alle omstændigheder at foretrække frem for bombninger.

Vi må derfor håbe og bede til, at denne diplomatiske kurs kan bære igennem, når sagen forelægges til afgørelse i Sikkerhedsrådet. De fem medlemmer af rådet, som har vetoret (Storbritannien, Kina, Rusland, Frankrig og USA), holdt også i går et uformelt møde, men uden at nå til enighed om et fransk forslag om at straffe Syrien, hvis Assad-styrkerne alligevel ikke vil udlevere de kemiske våben frivilligt. Det må herefter være op til russerne at sørge for, at Assad leverer varen.

DAGENS SANG er i virkeligheden en prædiken over en kendt sang.

Reklamer

Om Carsten Halvorsen

Blogger, passenger, fhv. kulturkonsulent, cand.mag.
Dette indlæg blev udgivet i FN, Halvorsen, krig, Rusland, Sikkerhedsrådet, symbolpolitik, Syrien, USA og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s