Gyldent daggry, grå eftermiddag og sort aften

Akropolis

I sommerferien blev jeg af min yngste søn inviteret til Athen, som han gerne ville opleve sammen med sin gamle far. Vi havde nogle herlige dage blandt de smuldrende, men dog bestandige og smukke ruiner af den europæiske kulturs vugge. Det var også herligt at møde grækerne og snakke lidt med dem på engelsk og tysk. Som turister så vi ikke meget til de problemer, som Grækenland jo gennemgår som følge af valutakrisen, men indimellem stødte vi bl.a. på store busser med bevæbede politispoldater og gendarmer forskellige steder i byen.

Dengang noterede jeg det blot, for der var ingen demonstrationer, mens vi var der. Men det fik mig til at tænke på Grækenlands militærdiktatur fra 1967-74. Det var alligel ikke så længe siden. Demokratiet er en skrøbelig størrelse. Heldigvis har jeg i de seneste dage kunnet læse om, hvordan det græske politi resolut har slået til mod højreekstremisterne og nazisterne i Gyldent Daggry (Χρυσή Αυγή) efter mordet på den venstreorienterede rapper Pavlos Fyssas.

nikos michaloliakos

Den ubestridte leder af partiet Nikos Michaloliakos og en række andre topfolk er blevet anholdt og sigtet for at tilhøre en kriminel organisation. Anklagerne lyder bl.a. på mord, hvidvaskning af penge og afpresning – altså rene mafiametoder. Politiets strategi er åenbart at gå efter ledelsen i det ekstremt topstyrede parti, der ved de seneste meningsmålinger stod til 15 % af stemmerne.

Og strategien har tilsyneladende virket lammende på partiet, der med de gunstige meningsmålinger troede sig urørligt. Medlemmerne følte, at de havde så mange forbindelser til statsapparatet, politiet, specialstyrkerne, hæren og retsvæsnet, at ingen turde røre dem. Men dér tog de fejl. Hæren og politistyrkerne var heldigvis ikke længere fascistisk inficeret.

Ikke desto mindre florerer de samme forestillinger om forbundsfæller inden for hæren og politiet utvivlsomt også hos de danske højreekstremister i f.eks Dansk Front og Danskernes Parti, der som bekendt er ledet af den tidligere nazist Daniel Carlsen.

Daniel Carlsen nazi

Deres strategi går som hos Gyldendt Daggry ud på at skabe og forstærke modsætninger i samfundet for at fremprovokere en reaktion fra deres politiske modstandere. Og når føler sig stærke nok, og når konfrontationerne er tilstrækkeligt voldsomme, går de til angreb og regner så med, at myndighederne griber ind på deres side og dermed skaffer dem til magten.

Her kan vi så med tilfredshed notere os, at når det ikke har kunnet lykkes i Grækenland, som var et fascistisk diktatur for kun 39 år siden, så bliver det rigtig meget op ad bakke for de danske fascister og nazister. Det bliver ikke gyldent daggry, men grå eftermiddag og sort nat.

Dagens sang handler om den seneste borgerkrig på Balkan.

Reklamer

Om Carsten Halvorsen

Blogger, passenger, fhv. kulturkonsulent, cand.mag.
Dette indlæg blev udgivet i demokrati, Ekstremisme, fascisme, Grækenland, Gyldent Daggry, Halvorsen, Højrefløjen, militærkup, nazisme og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Gyldent daggry, grå eftermiddag og sort aften

  1. Pingback: En spiral af provokation | DF-Nyt

  2. Pingback: ‘The Cleaners: Ansigtet på Golden Dawn’ | DF-Nyt

  3. Pingback: ‘The Cleaners: Ansigt på Golden Dawn’ | DF-Nyt

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s