Fyns Kommune

Fyn kort

Den såkaldte Udvikling har efterhånden fået karakter af at være en naturlov – en mægtig kraft som man ikke kan styre eller modsætte sig. Om udviklingen kan man yderligere sige, at den er karakteriseret ved to modsatrettede tendenser: centralisering og marginalisering.

Dette som indgangsbøn til de følgende betragtninger over perspektiverne for de 10 fynske storkommuner. Det er min påstand, at om mindst 25 år er Fyn samlet til én storkommune med Odsense som det naturlige centrum. Udviklingen vil uundgåeligt trække i den retning, og i virkeligheden er en administrativ og kulturel enhed som Fyn også langt at foretrække for den nuværende region, der aldrig bliver andet end en administrativ størrelse.

Så vidt, så godt. Spørgsmålet er herefter, hvordan de fynske kommuner vil navigere i forhold til dette perspektiv. Der er ingen tivl om, at udviklingen vil blive centreret omkring Odense – uanset hvor meget Odense der går i den. Men hvad med det øvrige Fyn? Ja, det er umiddelbart dømt til marginalisering som udkantsområde. Lige nu er Asens og Nordfyns kommuner nok de mest truede, medens Middelfart og Svendborg af vidt forskellige grunde vil være de mest modstandsdygtige. Men heller ikke Kerteminde Kommune har det for godt. Og hvad med Faaborg-Midtfyns Kommune på længere sigt? Nyborg Kommune har det også svært, men har netop taget fat på en gigantisk oprustning omkring renoveringen af slottet.

Når man ser på Fyns geografi, ligger købstæderne bortset fra Odense alle ved kysten. Disse byer vil gradvist blive marginaliseret, hvis man ikke gør noget for at styrke dem. Og her er det, at Assens Kommune er inde på en katastrofal kurs. I stedet for at styrke den eneste by, der kan danne en modvægt til centraliseringen omkring Odense, så forstærker man udviklingstendensen ved at nedgradere Assens til være købstad til at være en centerby på linje med seks andre (Tommerup og Tommerup Stationsby er som bekendt to centerbyer i kommuneplanen).

Det triste perspektiv for Assens er at blive en marginaliseret kystby, som er på vej over i glemslen om 25 år. Det samme er kommunens nye rådhus, der til den tid vil stå som en funktionstømt ruin og et gigantisk monument over en fejlslagen politik. Kun mågernes skrig og lidt badeliv vil være tilbage…

Ferieboligerne på Næs

DAGENS SANG handler om forfaldets skønhed.

Reklamer

Om Carsten Halvorsen

Blogger, passenger, fhv. kulturkonsulent, cand.mag.
Dette indlæg blev udgivet i Assens, byudvikling, centrtalisering og marganinalisering, Fyn, Halvorsen, kommunalreformen, kommuneplan, Odense, Politik, Udviklingen, Uncategorized og tagget , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Fyns Kommune

  1. Lasse Tajmer siger:

    Jeg kan ikke være mere enig – bortset fra, at jeg ikke tror på at der går 25 år. Om allerede 10-12 år! Og glem alt om detailhandel. Til den tid er der letbaner som fører os lige ind i Rosengårdscentret. Al øvrig handel vil foregå vi internettet. Allerde nu ser man tendensen: De butikker som klarer sig bedst, har en aktiv hjemmeside med online-handel.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s