Sig dog nej!

Kisteglad undervisningssminister

Det var en kisteglad undervisninsminister, der uden betænkning sagde Yes! til A.P. Møllerfondens seneste donation på én milliard til “udvikling af folkeskolen”. Og samtidig har politikerne stort set uden undtagelse stået i kø for at bukke og takke. Giveren er det nye overhoved i Møller-dynastiet Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla (de får mere og mere mærkelige efternavne for hver ny generation i den familie), som med sin donation betræder nye veje i fondens virke. Nu er det ikke længere kultur det gælder, nu er det også de opvoksende slægter og deres dannelse og uddanelse, der har fondens bevågenhed.

Hvilket selvfølgelig er et yderst veldædigt formål. Og dog! Det altafgørende spørgsmål må gå på, hvad den stenrige fond forbinder med begrebet “udvikling” af folkeskolen, der som bekendt kan udvikles i flere forskellige retninger. Så vidt jeg kan læse betingelserne er de, at de enkelte skoler sender ansøgninger til fonden om tilskud. Ganske vist bilagt anbefalinger fra skolernes respektive kommuner, men nævn mig den kommune, der ikke vil anbefale en af sine egne skoler. Herefter er det op til fonden – in casu vel mrs. Uggla – at bestemme hvilken form for udvikling af folkeskolen, der bør nyde fremme.

Se her er det, at det begynder at blive betænkeligt. Det bør vel retteligt være Folketinget og regeringen, der bestemmer retningen af udviklingen af folkeskolen. Ikke en privat fond, som i øvrigt på det kulturpolitiske plan overvejende har støttet bevaring af kulturarven. Ikke et ondt ord om det – heller ikke om Operaen. Men hvis fonden anlæger samme konservative syn på folkeskolen som på kulturen, så kan det godt begynde at løbe mig koldt ned ad ryggen. Skal vi f.eks tilbage til den autoritære skole og skal der satses på gold indlæring som i Kina eller Sydkorea, hvor Mæsk nu får bygget sine skibe.

Ane Uggla i Korea

Det er den ene side af problemet. Den anden side er, at Mærsk helt åbenlyst må betale for lidt i skat, når deres fond har råd til at uddele milliardstore gaver. Så efter min mening burde alle de logrende politikere sige nej tak til gaver fra A.P. Møllers fond og i stedet sørge for en skrappere beskatning af virksomheden. Det ville også medføre, at det var regeringens politik, der kom til at præge udviklingen af folkeskolen. Helt uden utidig indblanding.

DAGENS SANG er gammel, men den er åbenbart stadig aktuel.

Reklamer

Om Carsten Halvorsen

Blogger, passenger, fhv. kulturkonsulent, cand.mag.
Dette indlæg blev udgivet i A.P. Møllerfonden, folkeskolen, gaver, pædagogik, privat, udvikling og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Sig dog nej!

  1. Pingback: A.P. Møller Mærsk i charmeoffensiv | DF-Nyt

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s