Oprøret fra Assens

Valgcafé

I går onsdag var jeg til valgcafé på Tobaksgarden i Assens. Temaet var udviklingen af Assens by, og politikerpanelet bestod kun af folk fra Assens. Ordstyrer var Martin Mulvad fra TV2 Fyn, der som allersidste spørgsmål spurgte undertegnede, hvad jeg ville skrive på min blog næste dag. Det havde jeg ærlig talt ikke tænkt over. Faktisk havde jeg slet ikke tænkt mig at blogge om mødet, men en sådan opfordring kan jeg selvfølgelig ikke sidde overhørig. Læserne bør dog vide, at jeg ikke har taget notater, og at min gengivelse af mødet således er baseret på min stadigt mere hullede korttidshukommelse.

Panelet bestod som nævnt af fem politikere her fra Assens. To af dem var helt nye kandidater. Det var Maja Spang-Hansen fra Enhedslisten og Ena Nørgaard fra De Konservative. De tre andre, som hurtigt blev kaldt de ”gamle travere” var Henrik Hansen fra Socialdemokratiet, Carsten Smedegaard fra SF og Rie Nielsen fra Venstre.

Seancen var delt op i to sæt, og første sæt handlede mest om Assens rolle i den nye storkommune, hvor byen er blevet nedgraderet til kun at være én centerby blandt seks andre. Her var der bred enighed i panelet om, at Assens selvfølgelig bør være hovedbyen i kommunen. Problemet er så, at kommuneplanen med centerstrukturen netop er blevet vedtaget den 30. oktober med et flertal på 22 mod syv. Så nu må vi vente fire år mere, før der sker noget på den front.

ch til valgcafe

Martin Mulvad var god til at holde politikerne til ilden i første sæt, men omvendt var det svært for tilhørerne at komme til orde. På et spørgsmål fra salen opstod der dog en debat om den latterlige skorsten ved det nye rådhus. Her var det tydeligt, at ingen borgere i Assens bryder sig om skorstenen. Det er kun politikerne og forvaltningen, der kan lide den. Men også i panelet var det vel kun Carsten Smedegaard, der forsvarede skorstenen. Henrik Hansen tav skamfuldt, og Rie Nielsen erklærede sig imod. Det kom også frem, at når skorstenen ikke er i brug, skal den allerede renoveres igen om fem år…

Efter pausen kom der mange flere spørgsmål fra salen, og her handlede det bl.a. om ældremad og cykelstier. Men det store emne var Assens havn. Her kunne man igen iagttage, at politikerne var ude af trit med befolkningen. Flere af de ”gamle travere” (helt nøjagtigt to af dem) snakkede til at begynde med stadig om, at havnen skulle være erhvervshavn. Men efterhånden som indvendingerne fra salen kom frem, blev det mere og mere indlysende, at illusionerne om en erhvervshavn i Assens er en dødssejler. På et tidspunkt blev Nyborgs sterile boligblokke nævnt som et alternativ til en levende erhvervshavn. Det blev dog afvist med henvisning til andre levende havnemiljøer både på Fyn og andre steder.

En velforberedt modstander af flisødelæggelsen på havnen kom i øvrigt med noget af en afsløring. Hun fortalte, at Assens havn i 2010 (så vidt jeg husker) kom ud med et underskud på intet mindre end 10 mio kr. Dette underskud har mig bekendt aldrig været omtalt, og ingen i panelet kunne forklare, hvordan det er blevet dækket. Carsten Smedegaard kunne dog – hårdt presset – huske at sagen havde været på byrådets dagsorden. Det har formentlig været på det lukkede møde.

Jeg synes, at det var et godt vælgermøde, fordi politikerne fik noget at gå hjem med. Jeg tror faktisk også, at nogle af dem ændrede holdning under mødet, og det skal efter min mening ikke komme dem til skade på valgdagen. Men som Henrik Hansen sagde i sin afsluttende bemærkning, så er Assens underrepræsenteret i det nuværende byråd. Derfor er det op til vælgerne at stemme lokalt, så Assens får mere indflydelse.

DAGENS SANG handler om gratis kyllinger og om at bruge penge på ingenting. Skulle nogen komme i tanke om Assens Havn, så kan jeg ikke forhindre en sådan association.

Reklamer

Om Carsten Halvorsen

Blogger, passenger, fhv. kulturkonsulent, cand.mag.
Dette indlæg blev udgivet i Assens, Assens Havn, byudvikling, Halvorsen, kommunevalg, Politik, Tobaksgården og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Oprøret fra Assens

 1. Pingback: Oprøret fra Assens | Lasse Tajmer

  • Hej navnebroder
   Nu er en blog jo i sagens natur et subjektivt statement, men jeg har faktisk i netop denne blogpost prøvet at referere så objektivt, som jeg kunne.
   Jeg opfatter mig dog på ingen måde som fejlfri, så din kritik/korrektion er selvfølgelig velkommen.

 2. Carsten Smedegård siger:

  Hej Carsten . Jeg synes faktisk det var et hyggeligt møde, men jeg synes også du manipulerer lidt med tingene.
  Når du skriver, at jeg, hårdt presset, kunne huske at sagen havde været på byrådets dagsorden, så er det vel ikke helt fair. Jeg har ikke noget at skjule i den sammenhæng.
  Jeg sagde faktisk følgende: at jeg ikke ville hænges helt op på det, men at det var sådan at når havnen havde haft underskud 3 år i træk, så skulle man enten føre den tilbage i kommunalt regi eller give en dispensation.
  Jeg kunne ikke på stående fod huske beløbet, men sagde, at da man gav dispensation var økonomien nok også i spil.
  Det har under alle omstændigheder været behandlet og også omtalt i pressen.
  M.h.t. Skorstenen, som vi to jo ikke er enige om, så er det rigtigt at en person i salen nævnte at den skulle renoveres om 5 år. Det er forkert. Vi har en garanti fra firmaet der så vidt jeg husker på stående fod, er på 15 år. Desuden er skorsten nu fuget med specialmørtel der bedre passer til vejr og vind.
  VH
  Carsten Smedegård

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s