A slight return…

DebattenI meget lang tid har jeg ikke skrevet noget her på bloggen.

Det har dels helbredsmæssige årsager, men det skyldes også, at jeg er blevet træt af at gentage mig selv og synes, at det virker nyttesløst at hidse mig op over tingenes ellers mildest talt miserable tilstand. Alting er blevet værre: Israels overgreb på palæstinenserne, flygtningestrømmene. racismens og fascismens fremmarch herhjemme og i Europa for blot at nævne nogle af de værste.

Men så den 19. januar fik jeg følgende opfordring fra Peter Hagmund, der er debatredaktør på Fyens Stiftstidende:

Kære Carsten
På debatredaktionen vil vi gerne lave et tema om det, man nogle gange kalder “tonen i debatten” – altså om, hvordan man debatterer. Hvordan taler man om flygtninge, hvordan taler man om sine politiske modstandere etc.
Du har selv tidligere været kritiseret her i avisen (og jeg har bedt dig skrive indlæg om), bl.a. for at kalde Pernille Bendixen og Rachel Adelberg for “sure, jødiske kællinger”. Derfor vil jeg spørge, om du vil bidrage til vores tema med et indlæg på op til 300 ord om, hvordan vi skaber en bedre og mere kvalificeret offentlig debat. En debat, der i højere grad går efter bolden og mindre efter manden. Har du lyst til at være med? Så hører jeg gerne fra dig på peh@fyens.dk

Jeg svarede ham således:
På din opfordring hermed et lille indspark fra mig i debatten.
Mht. de “sure jødiske kællinger tilbage i 2009, så er det en fejl jeg har beklaget, og som jeg ikke ville begå i dag. Jeg skulle selvfølgelig have skrevet “zionistiske” i stedet for “jødiske”.
Læserbrevet kommer her:

For mig at se er ”tonen” i debatten uløseligt forbundet med debattørernes holdninger. Hvis man har ekstreme holdninger bliver tonen også ekstrem. Når f.eks. Jens Hald fra Nyborg sammenligner venligboerne med de danskere, der bød den tyske besættelsesmagt velkommen, så er det fordi han mener det.

Det ironiske er så, at netop Dansk Folkeparti undsiger ham. For er der nogen, som har bidraget til en dårlig tone i debatten og opsplitning af befolkningen, så er det dem. Det har efter min opfattelse medført, at man ikke længere kan tale om én fælles debat. I stedet har vi efterhånden fået forskellige debatfora på blogs og de sociale medier, hvor man debatterer med ligesindede, og hvor eventuelle afvigere hurtigt bliver ”shamet” ud eller simpelthen blokeret.

Alle ved, at man bør gå efter bolden i stedet for manden, men det holder ikke, når afstanden i holdninger bliver så stor, at der ikke længere er et fælles værdigrundlag at referere til, og man derfor ikke længere kan respektere hinanden. Så kan man kun tale om hinanden, men ikke til hinanden. Det er en samfundsudvikling, som vi ikke kan ændre på ved at tale pænt til hinanden. Det stikker meget dybere, desværre.

Læserbrevet blev sammen med mange andre bragt fredag den 5 februar.

Reklamer

Om Carsten Halvorsen

Blogger, passenger, fhv. kulturkonsulent, cand.mag.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s